Przepis na sos Pinda Satésaus
Potrzebne składniki:
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki świeżo mielonych papryczek chilli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soku z cytryny
350 g masła orzechowego, kremoweg
60-120 ml Ketjap Manis (słodki sos sojowy)
250 ml wody
- W małym garnuszku rozgrzewamy masło, po czym dodajemy do niego posiekany czosnek, trawę cytrynową, kolendrę, chilli, cukier i sok cytrynowy.
- Mieszamy, aż masło się rozpuści.
- Dodajemy masła orzechowego, sos sojowy, po czym dobrze mieszamy.
- Stopniowo dodajemy wody, sos nie może być ani zbyt wodnisty, ani za gęsty.
- Gotowy sos podajemy do małej miseczki (może się on rozwarstwiać, lecz nie ma to wpływu na jego smak).