Przepis na domowe frytki

  1. Pokrojone ziemniaki wrzucamy na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
  2. Rozgrzewamy mocno fryturę w odpowiednim naczyniu.
  3. Wyjmujemy ziemniaki z wody i osuszamy je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika.
  4. Wkładamy ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurzamy w gorącej fryturze.
  5. Czekamy moment, aż frytki wypłyną na powierzchnię, po czym wyjmujemy sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka.
  6. Odczekujemy kolejne kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatory (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne zmieniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące).
  7. Teraz czas na drugi etap smażenia – wkładamy sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącą fryturą i smażymy frytki do uzyskania złotego koloru.
  8. Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem.

Opcjonalnie możemy dodać do niego sos Pindasaus, idealnie pasujący do frytek belgijskich. Jest to połączenie masła orzechowego, słodkiego sosu sojowego i przypraw.

Przepis na sos Pinda Satésaus

Nasza firma w sprzedaży posiada również oryginalne sosy belgijskie, doskonałe do dań smażonych na fryturze wołowej. W ofercie posiadamy na obecną chwilę 6 rodzajów sosów, choć w razie zainteresowania jesteśmy w stanie rozszerzać ofertę o kolejne smaki. Na obecną chwilę mamy w ofercie:

Aioli



Sos zrobiony na bazie majonezu i czosnku. Pyszny dodatek do sałatek, jagnięciny, mięs, ryb czy frytek.

Cena netto z butelkę 1 l – 22,40 zł/netto

Andalouse



Sos Andalouse jest najlepiej sprzedającym się sosem na rynku. Wykonany na bazie majonezu, z subtelnym połączeniem pomidorów, musztardy i przypraw. Ten lekko ostry sosem idealnie komponuje się ze wszystkimi daniami mięsnymi, ale także pasuje do frytek czy przekąsek.

Cena netto z butelkę 1 l – 23,30 zł/netto

Brazil



Słodki sos na bazie majonezu i ananasa, z odrobiną curry. Idealny do kurczaka, szaszłyków egzotycznych (z ananasem), przekąsek, frytek.

Cena netto z butelkę 1 l – 25,90 zł/netto

Cocktail



Sosem ten na bazie majonezu i pomidorów nadal jest wykonana z prawdziwej szkockiej whisky. Pyszny do ryby, krewetek, nadziewanych pomidorów, grillowanych mięs, jako dip do surowych warzyw, do frytek i przekąsek.

Cena netto z butelkę 1 l – 22,50 zł/netto

Samuraj



Bardzo ostry sos na bazie majonezu i papryki chili, z bogatym posmakiem. Smakuje z frytkami i innymi przekąskami.

Cena netto z butelkę 1 l – 22,30 zł/netto

Thailandaise



Ten subtelny, słodki w smaku sos holenderski jest wykonany na bazie majonezu z lekko słono-ostrym smakiem. Idealny do frytek, chipsów i przekąsek.

Cena netto z butelkę 1 l – 22,00 zł/netto