Przepis na domowe frytki
- Pokrojone ziemniaki wrzucamy na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
- Rozgrzewamy mocno fryturę w odpowiednim naczyniu.
- Wyjmujemy ziemniaki z wody i osuszamy je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika.
- Wkładamy ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurzamy w gorącej fryturze.
- Czekamy moment, aż frytki wypłyną na powierzchnię, po czym wyjmujemy sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka.
- Odczekujemy kolejne kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatory (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne zmieniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące).
- Teraz czas na drugi etap smażenia – wkładamy sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącą fryturą i smażymy frytki do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem.
Opcjonalnie możemy dodać do niego sos Pindasaus, idealnie pasujący do frytek belgijskich. Jest to połączenie masła orzechowego, słodkiego sosu sojowego i przypraw.
Nasza firma w sprzedaży posiada również oryginalne sosy belgijskie, doskonałe do dań smażonych na fryturze wołowej. W ofercie posiadamy na obecną chwilę 6 rodzajów sosów, choć w razie zainteresowania jesteśmy w stanie rozszerzać ofertę o kolejne smaki. Na obecną chwilę mamy w ofercie:
Aioli
Sos zrobiony na bazie majonezu i czosnku. Pyszny dodatek do sałatek, jagnięciny, mięs, ryb czy frytek.
Cena netto z butelkę 1 l – 22,40 zł/netto
Andalouse
Sos Andalouse jest najlepiej sprzedającym się sosem na rynku. Wykonany na bazie majonezu, z subtelnym połączeniem pomidorów, musztardy i przypraw. Ten lekko ostry sosem idealnie komponuje się ze wszystkimi daniami mięsnymi, ale także pasuje do frytek czy przekąsek.
Cena netto z butelkę 1 l – 23,30 zł/netto
Brazil
Słodki sos na bazie majonezu i ananasa, z odrobiną curry. Idealny do kurczaka, szaszłyków egzotycznych (z ananasem), przekąsek, frytek.
Cena netto z butelkę 1 l – 25,90 zł/netto
Cocktail
Sosem ten na bazie majonezu i pomidorów nadal jest wykonana z prawdziwej szkockiej whisky. Pyszny do ryby, krewetek, nadziewanych pomidorów, grillowanych mięs, jako dip do surowych warzyw, do frytek i przekąsek.
Cena netto z butelkę 1 l – 22,50 zł/netto
Samuraj
Bardzo ostry sos na bazie majonezu i papryki chili, z bogatym posmakiem. Smakuje z frytkami i innymi przekąskami.
Cena netto z butelkę 1 l – 22,30 zł/netto
Thailandaise
Ten subtelny, słodki w smaku sos holenderski jest wykonany na bazie majonezu z lekko słono-ostrym smakiem. Idealny do frytek, chipsów i przekąsek.
Cena netto z butelkę 1 l – 22,00 zł/netto